Rozhovor č. 1 – REMOK

Tvoj obľúbený graffiti shop ti prináša prvý rozhovor a to rovno s víťazom 1. Tag Battleu, ktorý bol nedávno na našom instagrame, vopred ďakujem za ochotu a čas tomu venovaný a rovnako aj za poskytnuté fotografie, takže jeden veľký palec hore pre českého writera: @_remok_official_2.0

Zdar, na úvod povedz niečo o sebe, tvoja graffiti historia?
Zdravím, takže moje meno je „Remok“ a s maľovaním som začal už na základke, neviem či sa tomu vtedy dalo hovoriť graffiti ale už vtedy som písal po všetkom čo som videl a prišiel aj prvý prúser. Inak aktívne maľujem zhruba 8 rokov a stále som na začiatku..
Čo to bolo za prúser, pochváľ sa?
Takže bolo to myslím v 8. triede na voľnej hodine a my sme sa s kamošom nudili, tak sme šli kúpiť fixu. Potom nastal „najväčší bombing ulice“, takže asi tak dva tagy (smiech) a už nás mali benga pretože sme si ich nevšimli. Skúsili sme nejaký ten beh ale aj tak nás chytili. Nakoniec z toho bol prúser reálne za 50kč, ale policajti to strašne hrotili Boli sme i na súde ale to bolo skôr také bububu..
Takže hneď prvá akcia a hneď prvý súd? Tomu vravím úspešný štart.
Áno, tiež som to nepochopil ale ok. Stalo sa ale bolo to skôr tak, že ma to nasralo a začal som robiť viac ako predtým..
Ako si sa dostal k svojmu aktuálnemu pseudonymu / tagu?
Ja som robil veľa mien pretože ma veľmi nebaví robiť rovnaké meno dookola J Väčšinou si len tak poskladám písmena a niečo z toho vypadne „Remok“ mal byť pôvodne „Remik“ ale to po pár skicách som to prerobil na Remoka, Inak „Remok“ je na svete už tak 4-5 rokov. Keď na tým tak premýšľam tak mňa nenapadlo že je to tak dlho..
  
To už je celkom slušná doba, ako to vidíš so svojou produktivitou? Maľuješ stále rovnako alebo menej/viac ako predtým?
Príde na to.. Ako určite maľujem častejšie ako predtým ale je to hlavne o tom čase. Predtým bol čas ale neboli peniaze na plechovky, teraz plechovky sú ale nie je čas. Každopádne určite chcem robiť viac a viac!
Takže na odchod do dôchodku to ešte nevidíš?
To rozhodne nie! Maľovať prestanem až budem ležať v hline..
Je niekto kto tvoju tvorbu výrazne ovplyvnil?
Áno, bola to určite scéna čo bola u nás a ja malé decko som chodil po uliciach a pozeral na všetky tie veci. Dosť to vtedy bol ale „LeeBoy“, ktorého týmto pozdravujem. Vďaka nemu som si veľa vecí uvedomil. Samozrejme tiež hromada ľudí čo som sledoval na internete a tak podobne. A tiež graffiti jam u nás, ktorý má už dlhú históriu. Jazdili tam i ľudia zo zahraničia, to bola tiež veľká inšpirácia..
To verím, to bol vždy sviatok taký jam! Ešte si nespomenul tvoju crew, pracuješ sám alebo máš nejakých parťákov?
No J jednu crew som s kamošom založil a nazvyme ju napríklad Oklahoma. Ale v poslednej dobe skôr pracujem sám..
Takže „OK“ crew?
Presne tak, len v poslednej dobe nie som veľmi aktívny. Ja teraz robím viac legály a nejako ma proste prestalo baviť to utekanie a tak. Rád pri stene strávim nejaký čas s kamošmi to ma baví..
Čo považuješ doteraz za svoj najväčší úspech za tvoju graffiti kariéru?
Hele určite to kde som dnes, nechcem tým povedať že som nejaký „master“ to určite nie ale pre mňa je to úspech. A i to že sme u nás v meste s pár ľudmi stále aktívni inak by to u nás v meste zdochlo úplne. Ale samozrejme i tento rozhovor je moja premiéra, za ktorú som veľmi vďačný..
Tak si historicky prvým víťazom nášho tag battle na našom instagrame, je to teda aj mojím potešením robiť s tebou tento rozhovor J Ako vnímaš aktuálnu „online“ scénu? Mne sa zdá, že ľudia už toľko nebombia ale viac prezentujú svoje sketche online napríklad, čo ty na to?
To je podľa mňa dosť vec názoru a doby, je dosť digitálna a ľudia sa prispôsobujú ale za mňa je asi stále viac ľudí to uprednostňuje plechovky a nie internet. Ale ja vravím že keď je možnosť svojou tvorbou ovplyvniť ľudí globálne, myslím cez internet, prečo toho nevyužiť..
Rozhodne, to bol vždy cieľ graffiti, byť čo najviac videný J Je nejaké miesto kde by si chcel maľovať?
Jednoznačne Venice Beach v LA. To by bolo asi najviac TOP! O tom snívam veľmi dlho J Vlastne to miesto pozná asi každý z GTA San Andreas a že je to legendárne a pohodové miesto!
To by bol luxus to ti prajem!
Jojo to je sen tak snáď sa to podarí verím tomu..
Maľuješ ja na objednávku alebo len pre seba svoje veci?
Rozhodne sa tomu nebránim a robím i objednávky, dosť tiež plátna a boli aj nejaké steny a izby. Teraz sa rýsuje jedno auto, uvidíme. Nie je problém pomaľovať čokoľvek, keď niekto chce. Dokonca som robil aj fľaše na víno ako darček pre niekoho k narodeninám..
To poteší vždy keď je záujem o tvoju prácu! J Ešte sa vrátim k tomu zahraničiu, kde najďalej si doteraz maľoval?
To bude asi Chorvátsko. Tam som bol pracovne a bolo tam i dosť času na maľovačku, tak som zašiel do jednej starej opustenej továrne alebo čo to bolo. Bol ale víkend a všetko zavreté a tie farby čo som zohnal od miestneho obchodníka boli dosť prúser ale pobavil som sa o to viac to nevravím..
Takže si si dal lokálny urbex?
Tak tak bolo to strašne rozpadnuté, nejaká továreň asi nejak som o tom mieste nič nenašiel takže netuším, každopádne zaujímavé miesto..
Tak hlavne že si sa vrátil domov živý a zdravý
Presne tak! (smiech)
Preferuješ nejakú konkrétnu značku, s ktorou maľuješ?
Robím len s Montanou Black, tu som si mega obľúbil a ešte Molotow Burner, to sú štýlovky J S Loopom som pracoval tiež pár krát ale musím povedať že pomer cena/kvalita je pecka. Vlastne na tiene mám doma ešte priehľadnú čiernu od Loop a tiež bomba!

Ak by si mal spočítať hodiny čo si strávil sketchovaním, koľko by to asi bolo?
Hele ako som vravel je toho nespočet, každú voľnú chvíľku niečo čmáram takže číslo skutočne netuším..
Čo ti po 8 rokoch dalo graffiti, ak to vieš zhrnúť nejak?
Veľa skúseností. Ale i spoznanie nových miest a ľudí. Dalo by sa povedať, že po tých rokoch maľovania už je to pre mňa ako droga. Keď dlhšiu dobu nemám plechovku v ruke tak sa idem zblázniť..
Chápem. Máš aj nejaké svoje miesta kam chodíš vyslovene relaxovať a kde ťa môže občas aj niekto stretnúť ak by chcel?
No určite u nás na legále v Třebíči (První Brněnská strojírna), tam bývam teraz dosť často. Ale inak na chill mám miesto o ktorom viem hádam len dvaja. Tam chodím dosť často úplne vypnúť, uprostred lesa kam nikto nechodí a sú tam 2 steny, proste pecka..
Čo vravíš na Mapu legálov na našom e-shope?  Bola by sa taká hodila aj pre CZ graffiti scénu?
Mapka je top! Kto chce ísť robiť legály tak to na 100% využije a cením celý obchod i stránky sú bomba a veľa informácií a veci k nákupu. Touto cestou prajem obchodu veľa úspechov a zákazníkov do budúcna!..
Ďakujem! Inak nemal si náhodou nedávno video z toho miesta „v lese“ na instagrame?
Jj to bolo presne ono..

Takže nepotrebuješ aby tvoje veci boli vždy na frekventovanom mieste, kde na to môžu ľudia pozerať kým to opäť niekto neprekryje?
Asi tak. Mne stačí ten zážitok u toho maľovania a pre mňa napríklad je ta atmosféra schovaných miest najlepšia a vďaka tejto dobe to rovnako môže vidieť veľa ďalších ľudí. Tiež chodím dosť robiť na fólie do lesa to je tiež super zábava a môžeš maľovať prakticky kdekoľvek.
Nemrzí ťa potom tá minutá farba pre tak krátku „prezentáciu“? Predsa len to niečo stojí..
Ja to robím hlavne pre seba, takže koľko ľudí to vidí nie je zas až tak dôležité..
A čo vravíš na „new shool“, vidíš nejaké zaujímavé talenty vo svojom okolí?
No v našom meste veľmi nikto nič ale pozerám sa po ľuďoch z okolitých miest a musím povedať, že sa nestačím diviť a dosť ma bavia..
V dobrom alebo v opačnom zmysle?
Jedine v dobrom šéfko!..
Ok, tak na záver už len čo by si odkázal mlaďasom čo s tým ešte len začínajú a ak chceš niekoho pozdraviť tak máš priestor
Tak určite to chce sketchovať a sketchovať. Hlavne to nevzdávať a makať a makať je to dosť o tom sa poriadne vykresliť. A i trochu skromnosti a nemaľovať ľuďom len tak nejaké hovná do vecí tak sa nikam neposunieš..
Inak zdravím chalanov z Brna „Smoke“ a @princezna_ze_mlejna_ a takisto @star_t48 a samozrejme od nás @leeboying737 a celú „NDC“ crew. Peace a díky moc!
Bolo mi potešením a pravem veľa pohodovej tvorby

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *