Rozhovor č.3 – Sprejačník

Tentokrát ti náš graffiti shop prináša rozhovor  s človekom, ktorý spracúva to čo pre teba nemá žiadnu hodnotu – prázdne spreje. Napadlo ťa niekedy, že aj takáto vec môže mať ďalšie „posmrtné“ využitie? Tohoto chlapíka to napadlo a ty si dnes môžeš kúpiť originálny výrobok z jeho výroby, alebo mu dať aspoň follow a like ako prejav podpory jeho práce.
Skús sa ľuďom čo sledujú tento web predstaviť jednou vetou a popíš svoj produkt.
Ahoj, volám sa Viktor, mám 24r. Chcem vám predstaviť Sprejačník.
V skratke: z prázdnych sprejov vyrábame dizajnové produkty – obaly s otváraním na zips.


Ako si sa dostal vôbec k tomuto výmyslu? Niečím si sa inšpiroval?
Počas strednej školy, niekedy v poslednom ročníku. Študoval som propagačnú grafiku a popritom som sa venoval aj graffiti. Čiže sme mali veľa prázdnych sprejov. Prv som vyrábal rôzne dekorácie ako kvety alebo postavičky. Pri jednej postavičke, ktorej som nalepil zips namiesto úst prišla idea, že by to mohlo byť aj funkčné.

     

Ako dlho sa tomu už venuješ, maľuješ popri tom stále aj graffiti?
Tomuto projektu, alebo skôr hobby sa venujem už viac ako 3 roky.  Minulý rok som bohužiaľ nebol na žiadnom graffiti jame, takže graffiti sa momentálne nevenujem. Spreje ale používam stále. Vo výtvarnej tvorbe rôzne experimentujem s abstrakciou. Zaujímajú ma farebné plochy, línie, prelínanie, kombinácie farieb a vytváranie vizuálnej energie. Nemaľujem nič konkrétne a často využívam skôr niečo ako „psychycký automatizmus“. V poslednej dobe som experimentoval so sprejmi a vodou, čo tvorilo zaujímavé štruktúry alebo som pracoval so sprejmi a rotáciou obrazu.
Máš vo vývoji aj iný produkt, okrem sprejačníka?
Okrem peračníkov rozmýšľam nad ďalšími výrobkami. Zatiaľ sú vo fáze vývoja, detaily nebudem prezrádzať.
To znie zaujímavo, takže niečo sa chystá, teším sa! Tak mi prezraď, aké boli začiatky? Koľko si ich napríklad vyhodil kým si bol spokojný?
Vyrobil som asi 10-20 kusov, kým som prišiel k lepším postupom a výsledkom. Asi prvých 5 kúskov bolo k ničomu, ale zvyšné už našli u niekoho využitie aj keď ešte neboli top. Vtedy sa zdali byť dobré. Keď sa ale spätne na ne pozriem, momentálne sú sprejačníky na vyššej úrovni ako vtedy.
Na čo všetko je takýto produkt podľa teba dobrý?
Okrem pestrých dizajnov ma na tom teší, že tie prázdne spreje nekončia niekde na skládke, ale majú druhé využitie. Používam ich ako peračník a pokladničku. Niektoré robím polstrované látkou vhodné ako puzdro na okuliare.
Čo všetko si už videl, že v tom ľudia nosia?
Videl som v tom nosiť hodinky, šperky, okuliare, trysky, papieriky, filtre, drtičku a eh tabak, šperky. Alebo aj drobnú kozmetiku.
Pomáha ti s tým niekto alebo to celé riešiš sám?
Od začiatkov mi môj dlhoročný kamarát Tomáš Pokrývka dodával rôzne nadizajnované spreje, ktoré som pretváral na sprejačníky. Tomáš potom odišiel pracovať do Berlína, čo nás trochu spomalilo vo výrobe, no výrobky máme teraz vystavené v berlínskych graffiti shopoch, napr Yard5 Graffitishop alebo Wildstyle shop. Postupne som začal vymýšľať a tvoriť vlastné dizajny rôznymi technikami. Moja priateľka Agnes ich začala šiť a pomáha mi s fotkami. Čiže aktuálne priateľka pracuje na finálnej fáze procesu výroby a ja riadim a pracujem na všetkom čo je predtým.


Koľko si schopný ich vyrobiť za mesiac?
Nakoľko som zamestnaný na plný úväzok, tak závisí koľko času si na to nájdem. Niektoré mesiace vyrobím tak 2-5 kúskov, niektoré 5-10 kúskov. Jeden aktívnejší mesiac sme ich vyrobili asi 24, no vtedy som pocítil, že mi už neostával čas ani na seba.
Robíš aj limitky, alebo dizajny na objednávku?
Robíme každý jeden kúsok ako originál. Postupne ale skúšam robiť série alebo edície, ktoré majú spoločný vzhľad alebo tematiku. Ale vždy ostane každý kúsok originálom. Sprejačník na objednávku robím iba výnimočne priateľom, ktorých predstava je realizovateľná.
Aké nerealizovateľné objednávky si už dostal?
Nepovedal by som vyslovene nerealizovateľné, ale také zadania, že „sprav mi sprejačník z motívom (vymyslím si) Harry Poter“, to sa mi nechce robiť. Nikto nevidí koľko času je za tým, keď pracujem na nejakom špeciálnom zadaní a opäť to vytvára problém s cenou, ktorá nie je stavaná na slovenské platy
Vlastní tento sprejačník aj nejaká známa osobnosť?
Asi skôr nie, ale ak je Kubko z PureLove známa osobnosť tak nominujem jeho (bol už v telke, takže musí byť známa osobnosť :D). On je pre mňa veľkou inšpiráciou v témach upcyklácie, recyklácie a zero waste a hlavne pozitive mind. Vyrába z prázdnych tetra-packov od džúsu peňaženky. Na jeho workshope koncom minulého roku som mal možnosť si jednu vyrobiť a stále ju používam. Určite stojí jeho projekt za pozretie. Približne v roku 2018 si Kubko kúpil jeden sprejačník z prvých edícií a myslím, že ho stále má.
Upcyklácia je relatívne nový pojem. Je to teda renovácia starých produktov pre nové využitie. Čiže vlastne čokoľvek môžeš pretvoriť aj na niečo iné. Máš nejaké vzory v tomto smere? Myslím celkovo, niekoho čo vytvára iný upcyklovaný produkt vo veľkom alebo je tým známy?
Celkom sa mi páčia výrobky z polámaných skateových dosiek napr perá, obaly na telefón a rôzne ďalšie nápady. Sledujem napr @Trashwood_ , @_reshape alebo @skatepens . Taktiež ma veľmi zaujala pomerne známa značka @umelohmotne, ktorí vedia spracovať plastový odpad na originálne kryty na telefón alebo okuliare. Prvý z projektov, ktoré som spoznal, keď som začal objavovať tieto témy bol @waki.vaky a im tiež veľmi fandím. Spracovávajú už rôzne banerové látky a podobné textílie, ktoré najskôr slúžili firmám na marketingové účely a pretvárajú ich na funkčné batohy, tašky, obaly a práve vďaka nim tieto banery nekončia na skládkach.
Aké techniky si už pri výrobe vyskúšal?
Pri úplne prvých kúskoch som experimentoval s hrdzou a ručným gravírovaním čo tvorilo zaujímavé kúsky. No hrdza a kov proste nepasujú k sebe. Gravírované dizajny vyzerali zaujímavo ale bolo to veľmi pracné. Možno sa k tomu raz opäť vrátim. Skrz toho som sa ale naučil dôsledný lakovací postup. Nestačí len chytiť sprej a nastriekať ho farbou. Sprej musím najprv vybrúsiť, odmastiť, naniesť základovú farbu a až tak môžem robiť dizajn. Následne keď preschne, opäť prebrúsiť už jemnejšie aby na farbu perfektne chytil lak. Aj lak sa môže dávať na viac vrstiev a medzi každou jemne prebrúsiť. Ono sa to nezdá, ale dá sa pri tom stráviť naozaj veľa času.
Čo ťa výroba takého produktu naučila?
Veľmi zaujímavá otázka. Jedna z najväčších pozitív toho celého, že som vďaka sprejačníku spoznal kopec zaujímavých a skvelých ľudí. A teda vznikali aj rôzne malé spolupráce. Pomalý proces výroby ma stále učí organizovať si čas a využívať ho efektívne. Možno aj trochu trpezlivosti.
Koľko si ich doteraz vyrobil a na ktorý si najviac hrdý? Máš nejaký aj špeciálny kus, ktorý nikdy nepredáš?
Nikdy by som nepredal ten jeden kúsok, ktorý stále používam. Už má asi 3 roky a svoju jedinečnú patinu. Nedávno som sa pokúšal zhromaždiť všetky fotky a porátať ich, no viem, že som nenafotil úplne všetky. Dostal som sa  k približnému číslu 180. Z týchto 180, asi približne 30 kúskov bolo vyrobených na workshopoch ľudmi. Momentálne sa najviac teším z edície štruktúrovaných dizajnov, ktoré vyklepávam kladivom. Posunulo to dizajn na ďalší level a tiež to spevnilo sprej.
Spomínaš workshopy, takže ťa ľudia môžu vidieť aj niekde mimo tvojej dielne?
Prvý sprejačník-workshop som spravil na podnet Igora Hanečáka a projektu Recyklátor. Vtedy v Nitre, asi 2 roky dozadu na udalosti Divadelná Nitra, kde som spoznal aj Kubka z PureLove. V podstate to boli začiatky kedy som sa spoznal aj s Recyklátorom. Igor mi proste zavolal či nechcem spraviť workshop so sprejačníkom. Aj keď som nad ničím takým predtým neuvažoval, bola to super skúsenosť a neostalo to pri jednom workshope.
Workshop Sprejačník bol raz súčasťou Eko festivalu Začni od seba v Trnave, to bolo myslím 5.5.2019. Ja osobne tieto workshopy nezvyknem plánovať. Ale Recyklátor je už v tomto prostredí ako ryba vo vode a rád sa pridám, keď organizujú takéto udalosti. Naposledy sme pod Recyklátorom robili workshop v Bratislave, kedy sa konal Urban Market. Bola to veľká udalosť a môj workshop bol síce len malý sprievodný program, ale decká boli nadšené.

           


Za koľko by si bolo ochotný predať tento svoj nápad?
Sprejačník je skôr dielo, v ktorom chcem pokračovať. No určite by pomohlo ak by nás v tom bolo zapojených viac. Je časovo náročné to stíhať popri práci. Ak by to chcel niekto kúpiť, chcem zostať súčasťou tohto projektu.

Čo vravia ľudia okolo teba na toto tvoje hobby?
Tak často dostávam odozvu, že to je super nápad a veľa ľudí nechápe, ako som na to priešiel. Občas sa pobavím na reakcii cudzích ľudí, ktorí to vidia prvý krát. Nie je im hneď jasné, ako to funguje a na čo to je. Je to proste originál.
Spolupracuješ aj inými ľuďmi čo sa venujú podobnému hobby?
Samozrejme. Už dlhšie spolupracujem s projektom Recyklátor. Združujú tvorcov z odpadu a teda aj sprejačník sa hodí k tejto tématike. Vďaka Recyklátoru už sme aj robili workshopy, kde si ľudia šili predpripravené sprejačníky. Vytvorili jedinečný eshop, v ktorom zbierajú produkty s prvkami upcyklácie a zerowaste a tvoria obchod s heslom „recykluj nákupom“. Čo je veľmi skvelá idea, kde pri nákupe netvoríš nový odpad ale vlastne spracovávaš odpad. Okrem toho začínam oslovovať rôznych umelcov, ktorí by mohli tvoriť dizajny sprejačníkov. Neviem sa dočkať, kedy dokončíme spoluprácu s umelcom @Tokyo_709, ktorý vytvoril najväčšiu svetovú výstavu dizajnových sprejov. Mal som predstavy s takýmito zahraničnými spoluprácami, ale to nechám do budúcnosti a hľadám momentálne slovenských prípadne českých umelcov.

Ako sa ti ho podarilo osloviť a oslovil už niekto aj teba ohľadom spolupráce?
Jednoducho cez instagram tam sa spojíš s celým svetom veľmi ľahko. Zatiaľ myslím, že nie. Okrem projektov a spoluprác, ktoré som doteraz spomenul. A teda momentálne neviem, kto z nás dvoch navrhol spoluprácu, ale toto spojenie Sprejačník a DirtyHands graffiti shop sa mi veľmi páči.
Máš pravdu, internet dnes spája ďaleko jednoduchšie ako boli možnosti v minulosti. Mimo iné, myslíš, že by sa dal takýmto spôsobom recyklovat aj iné obaly?
Určite by sa dali aj iné obaly recyklovať, ale práve tento obal-sprej má svojho ducha. Cítim z neho graffiti subkultúru a tak isto malú dávku adrenalínu. Sprej je v podstate takým symbolom. Napr. na workshopoch, ktoré organizuje združenie Recyklátor robili podobné obaly-peračníky-mincovníčky z plechoviek alebo plastových fliaš. Ale to bolo skôr o tom celom procese výroby a motivácii pretvárať odpad, čo malo väčšiu hodnotu ako samotný produkt.

Aké máš vyhliadky do budúcna? Vidíš v tomto nejakú finančnú perspektívu,vykrýva ti to aspoň náklady?
Nemám predstavu kam sa to môže až dostať, no finančne to nie je jednoduché. Som rád, keď to pokryje aspoň náklady, pretože je to závislé od predaja.  Už teraz často ľudí odradí od kúpy cena výrobku a pritom tá cena nie je úmerná s nákladmi a časom, ktorý pri tom trávim. A povedzme, že by sme prenajali priestor, zvýšili výrobnú kapacitu, zlepšili fotky a marketing, zaregistrovali značku a podobne, to by sa tiež riadne podpísalo na cene výrobku. Slovenská ekonomika a hlavne dane a systém podnikania nám veľmi nepraje.  V blízkej budúcnosti chcem začať spolupracovať s ďalšími umelcami a pracovať na nových typoch výrobkov. V ďalekej budúcnosti sa nechám prekvapiť kam to bude smerovať. Finančne to zatiaľ nevidím na projekt, ktorý by ma uživil, takže ostáva ako hobby.

   

 
Super, ďakujem za rozhovor, na záver ešte určite priestor na pozdrav „tvojim“ ľudom s ktorými spolupracuješ, prípadne by si ich rád spomenul
Takže ak si to dočítal až sem tak rešpekt, dúfam že som ťa neunudil 🙂 Hádam sa potešíte každý jeden koho som spomenul, teším sa na nové spolupráce a ďakujem za každú podporu kúpou výrobku a zdieľania. To je pre umelcov dôležité, aby tvorba mohla napredovať. A ak sa ti článok páčil, tak daj palec hore pre Dirtyhands.sk lebo je vidieť že májú štýl, vedia čo robia, čo chcú robiť baví ich to a cítim z ich činnosti veľký kus nadšenia a energie, ktorý odozdávajú ďalej. Ďakujem, ahojte.
Ďakujem ešte raz a určite mkrni aj tieto linky

Stiahni si podklad pre sketchbattle >> SPREJAČNÍK

www.recyklator.org   @pure_l_ove   @tokyo_709  @Trashwood_  @_reshape  @skatepens   @umelohmotne   @waki.vaky